Introducere

Salutare, mă numesc Andrei și sunt psiholog atestat în domeniul securității naționale și evaluarea comportamentului simulant prin tehnica poligraf.

Dar cred că aceste informații nu contează atât de mult, pe cât contează direcția în care studiile acestea m-au determinat să îmi îndrept atenția. Încă din liceu, de când am auzit de comunicarea nonverbală am fost fascinat de întrebarea: „Cum poți să știi ce spune fără o persoană fără ca acesta să vorbească de fapt?”

Am început încă de atunci să caut cât mai multe cărți legate de acest domeniu dar și cel al detecției minciunii, apoi treptat am început sa studiez tot mai atent comportamentul uman, psihopatia, felul în care oamenii reacționează când li se oferă puterea, cărti referitoare la manipulare si „psihologia răului”.

Comunicarea nonverbală și detecția minciunii sunt arme folositoare pe care fiecare le avem în arsenalul nostru dar pe care de cele ai multe ori neglijăm să le folosim, așadar am încercat să înțeleg mai mult acest construct al minciunii, la nivel comportamental, psihologic, fiziologic dar și la nivel social pentru că fie ne dorim sau nu, minciuna reprezintă un construct de baza pe care a ajuns să fie clădită  societatea noastră. Desigur că unele sunt altruiste și altele sunt spuse cu scopul de a face rău, dar asta e natura umană și trebuie să o acceptăm ca atare.

Spre filosofie, în special spre stoicism m-au determinat să îmi îndrept atenția cărțile lui Ryan Holiday și am fost plăcut surprins să aflu că majoritatea sfaturilor pe care le citim azi în cărți de specialitate ce ne ajută să fim mai buni, dar și multe tehnici terapeutice sunt inspirate de aceste scrieri antice, ce au reușit să își pună amprenta definitivă asupra lumii.

După cum au spus și multe persoane apropiate si așa cum reiese încă din primul paragraf, viziunea mea asupra societății e mult diferită de trendul dominant în psihologie.

Îmi place foarte mult să citesc (încerc pe cât posibil să citesc o carte pe săptămână), în special cărțile legate de comportamentul si natura umana, cum a ar fi Arta Războiului, autori precum Robert Green, Jordan Peterson, Machiavelli, Jung, Nietsche, subiecte legate de persuasiune, dezumanizare, leadership si strategie, biografiile marilor lideri ai lumii (de exemplu Churchill) iar domeniile continuă să se extindă

Sunt de părere că acești autori scot în evidență toate acele „schelete” si manifestări pe care majoritatea alegem sa le ascundem sau sa le negăm.

Ei subliniază faptul că de multe ori oamenii au foarte multe obiective ascunse (oricât am dori să nu credem asta) sau cel puțin instinctele lor nu sunt neparat bune, de aceea sunt interesat de studiul strategiilor folosite de persoane pentru a obține ceea ce își doresc.

Desigur, asta poate părea o viziune cinică din partea unui psiholog, dar nu cred că ar trebui să uităm că fiecare dintre noi are și foarte multe părți negative și că fie vrem să recunoaștem sau nu, suntem înconjurați de oameni care isi urmăresc propriile interese. Vedem cu siguranță asta atât in viața privata cât si in cea publică și depinde de noi dacă vrem să o recunoaștem și să acționam în vreun fel sau dacă alegem să rămânem victime.

Așa am cum am spus și în descrierea blogul-ui, nu am intenția să par un expert în aceste domenii, sunt un proaspăt absolvent căruia ii place domeniul psihologiei și oricum nu cred că ar ajunge o viață întreagă să pot spune că stăpânesc toate astea. Și chiar dacă încerc pe cât posibil să evit termenul de dezvoltare personală, e posibil ca articolele din acest blog să fie catalogate în acest fel.

Sper ca cei ce o să citească aceste rânduri să găsească unele informații interesante legate de viață, de comportamentul uman, de evenimentele actuale, poate și sfaturi in măsură in care pot fi îndreptățit sa le ofer si povești fascinante ce sper că sunt de folos.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s