Ce am învățat în 2020 și ar trebui să reținem pentru 2021

Putem fi cu toții de acord că anul 2020 a fost unul dintre cele mai grele din istorie, cel puțin pentru noi, cei care nu am trăit și alte evenimente atât de marcante până în prezent.

Dacă ar fi să privim lucrurile dincolo de limitele propriei vârste (în special, noi cei născuți după anii 90) am vedea că străbunicii și bunicii noștri au avut de înfruntat adversități mult mai mari. Aceștia erau nevoiți să trăiască din ce aveau și cultivau acasă, nu cu făina de la supermarket, declarațiile pe care le noi le completam pentru a cumpăra pastă de dinți erau înlocuite de scrisori adresate familiei sau persoanei iubite înainte de a pleca pe front (poate ultimul drum făcut de unii dintre ei), iar arma lor de luptă era un revolver sau o pușcă, pe când noi a trebuit să purtăm constant o mască ce nu ne lăsa să respirăm (aici adevărata tragedie).

Dincolo de țara noastră, privind la nivel planetar, un top efectuat de site-ul „Medium”, după ce au intervievat mai mulți istorici, a arătat că au existat ani mult mai răi decât cel care e pe cale să se încheie:

1.Pe primul loc e anul 536, cercetările arată ca a fost anul cel mai rece din ultimii 2500 de ani (vara erau temperaturi de 1,5-2,3 grade celsius), iar dacă asta nu era de ajuns timp de 18 luni soarele de abia a strălucit asupra unei mari părți din Europa, Asia și a Estului Mijlociu. Toate astea din cauza unui fenomen de ceață extrem de densă a cărei cauză a fost, conform cercetărilor erupția unui vulcan din Islanda ce împrăștiat cenușa, creând acel efect de întuneric total. Numeroase scrieri istorice descriu faptul că soarele oferea lumina ca și luna, fără căldură și cu o intensitate extrem de redusă. Putem doar să ne imaginăm consecințele acestui fenomen, întreaga Europa trăind în foamete și ca să existe o bomboană pe colivă la această poveste, în anul 541 s-a răspândit ciuma bubonică, ce a dispărut complet doar în anul 750 (oare dacă oamenii ar fi avut un vaccin atunci, ar fi refuzat ?

2. Ciuma sau moartea neagră, în anul 1349, ce a eradicat jumătate din populația Europei.

3. În 1520, o epidemie de variolă ce se crede că a ucis între 60% și 90% dintre ocupanții continentului American.

4. În 1918 gripa spaniolă a ucis peste 50 de milioane de oameni.

5. Anul 1933, adică anul în care Hitler a venit la putere, este descris de asemenea ca fiind unul dintre cei mai marcanți din istorie.

Nu spune nimeni că a fost un an ușor și cu siguranță la nivel personal într-un fel sau altul ne-a afectat pe fiecare dintre noi. A fost ca un profesor dur care nu acceptă nici cea mai mică greșeală din partea elevului, dar ce să vezi, pe termen lung acești profesori ajung să fie cei mai apreciați. Nu a trebuit să facem altceva decât să respectăm niște reguli simple, unele fiind până la urmă de bun simț. De exemplu, conform lui Allan Pease (expert în comunicarea nonverbală) zona socială ar trebui să fie  între 1,22-3,60 metri atunci când suntem înconjurați de persoane necunoscute și să ne spălăm pe mâini de fiecare dată când intrăm în casă? Parcă știam de mult regula asta.

Apoi au fost aplicate restricțiile poate mai puțin obișnuite, de exemplu eu personal nu am purtat niciodată o mască și acum cred că am una în fiecare buzunar că să nu plec fără ea. Mulți dintre noi mergeam la magazin și de 3 ori pe zi pentru că nu ne planificăm cumpărăturile, dar acum decât să completăm mii de declarații am învățat cu toții cât de eficient e să ne facem o listă exactă cu ce avem de cumpărat. Faptul că nu mai ieșim după ora 10, respectiv 11 ne-a determinat să muncim mai mult la proiectele noastre pentru că acum nu puteam face altceva sau din contră, ne-a făcut să ne culcăm mai repede și să ne trezim mai devreme, reușind să ne construim o nouă rutină.

Dar cel mai important, ar fi înțelept să ținem minte că suntem vulnerabili, că timpul nu e de partea noastră și că trebuie să prețuim mai mult momentele petrecute alături de persoanele apropiate. Poate anul 2020 ar fi fost anul în care mulți ar fi putut obține slujba dorită, alții să își deschidă propria afacere, alții să se căsătorească, alții să își cumpere prima casă etc. Toate astea au fost blocate și sperăm cu toții că o să se întâmple în 2021, dar ca să le ducem la îndeplinire și să privim la anul pe vremea asta cu mândrie în urmă, ar trebui să nu uităm de lecțiile predate de 2020.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s