Cartea celor 5 cercuri-Miyamoto Musashi

 În opinia mea, cărțile de strategie sunt cele mai bune instrumente de dezvoltate personală și asta datorită faptului că nu au fost scrise pentru a se vinde. “Arta războiului” sau “Principele” au fost simple manuscrise ce cuprindeau strategii militare sau politice, iar oamenii au realizat că aceste lucruri pot fi aplicate nu doar pe câmpul de bătălie, ci în orice context din viața noastră. Desigur, ar trebui să luăm aceste strategii ca pe o metaforă, deoarece nu le putem aplica pe ele în sine, doar semnificația lor pe care o putem adapta la realitatea societății în care trăim.

Cartea celor 5 cercuri nu este la fel de cunoscută  precum cele prezentate anterior, dar eu consider că merită să fie inclusă în aceeași categorie și ar trebui să fie pe raftul oricărei persoane ce dorește să învețe anumite strategii ce au supraviețuit testului timpului. 

În continuare, așa cum am procedat pentru celelalte cărți, o să prezint motivele pentru care eu consider că merită citită :

  1. Autorul- Miyamoto Musashi a fost un maestru samurai, unul dintre cei mai mari din Japonia. Acesta a avut primul duel la vârsta de 13 ani, apoi la 21 de ani a avut ocazia să se confrunte cu unii dintre cei mai mari maeștrii din aceea vreme, învingându-i pe fiecare dintre ei, de mai multe ori. Până la vârsta de 29 de ani, a purtat în total 60 de dueluri și nu a pierdut nici o bătălie, deținând recordul până în ziua de azi (locul 2 avea 33 de bătălii câștigate). De la vârsta de 30 de ani, s-a retras și a devenit interesat de “calea strategiei”, cum o numește el, iar la 50 de ani, după o viață de antrenament, meditație și  studii, a scris această carte.
  2. Cunoaște totul- “Principiul strategiei constă în a cunoaște totul, de la unitate și până la zeci de mii”. Cunoaștem cu toții vorba: “informația înseamnă putere”, iar acest lucru înseamnă că ar trebui să cunoaștem totul  despe “adversarii” ce concurează  în mod direct cu noi, dar și despre domeniul nostru de expertiză. Oricât de mult am vrea să avansăm rapid, dacă grăbim procesul și ne concentrăm doar asupra informațiilor de suprafața la un moment dat o să greșim. Nu o să fim niciodată cei mai buni, de aceea trebuie să cunoaștem atât informațiile de ansamblu cât și acele subiecte legate de nuanță pentru a avansa, iar asta înseamnă să nu ne oprim niciodată din învățat. Același lucru se aplică și în cazul celor ce concurează cu noi, “calea strategiei” spune că e esențial să cunoaștem căror “școala”  aparțin aceștia, pentru a alege  strategia potrivită. 
  3. Puterea obișnuinței- Autorul vorbește despre cum, de fiecare dată când cineva ia în mână o sabie se comportă stângaci deoarece  pare grea și nu reușește deloc să o mânuiască. Dar în timp o să devină mai bun pentru că o să exerseze constant, până când o să devină un proces natural. Acest lucru se aplică tuturor obiceiurilor sau abilităților pe care încercăm să le dobândim. La început greșim, nu știm ce trebuie să facem exact și primul instinct este acela de a renunța, dar cu siguranța prim muncă și efort continuu, vom transforma totul într-un obicei, nici măcar nu o să mai gândim când facem un anumit lucru. Toți cei ce merg cu bicicleta, știu despre ce e vorba.
  4. Găsește un echilibru- Chiar dacă corpul este liniștit, spiritul ar trebui să fie mereu în gardă. Musashi, vorbește despre importanța unei condiții fizice adecvate, cât de important este să avem grijă de corpul nostru dar în același timp și de cât de important e să ne păstrăm un spirit pur și echilibrat. Chiar și atunci când luptăm și avem un conflict, trebuie să acționăm, dar să ne păstrăm spiritul calm fără a lăsa emoțiile să pună stăpânire pe noi. Până la urmă, aceasta ar trebui să fie lupta fiecărui om de-a lungul vieții, de a găsi un echilibru între diferitele aspecte ale personalității, comportamentului și a trupului, o luptă ce nu pare că va lua sfârșit vreodată, iar acest aspect ne face să fim umani. 

Cartea conține și alte strategii ce pot fi aplicate în viața noastră, dar consider că fiecare ar trebui să le interpreteze în funcție de propria persoană și contextul în care trăiește sau profesează, de aceea nu am insistat asupra lor.

  În final, pot spune că este genul acela de carte pe care după ce o citești, stai și meditezi asupra subiectelor și pe care eu uneori o iau din bibliotecă atunci când  sunt într-un impas și uit că ar trebui să abordez “calea strategiei”, nu să las emoțiile să pună stăpânire pe mine. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s