Educația formală vs educația informală

„Nu mi-am lăsat școala să interfereze cu educația mea”.-Mark Twain

 „Fiecare dintre noi a stat la un moment dat să privească spre viitor și să se gândească la faptul că, pentru a ajunge unde își dorește trebuie să mai urmeze un curs, să mai obțină o diplomă și doar atunci ceva o să dovedească că avem abilități bune pentru un anumit domeniu. Fără să vrem, apare în minte noastră aceea voce care ne spune că încă nu suntem destul de pregătiți și că ar trebui să mai adăugăm o foaie laminată la teancul de pe birou pentru a putea fi siguri că stăpânim acel subiect. Până când acest lucru ajunge să fie un cerc vicios din care este foarte greu să ieșim”

Mai ales în societatea de azi, diplomele de pe perete sau cele din mapa aia pusă foarte bine în sertarul cu acte (” pentru că sigur o sa avem nevoie de ele”) ajung să ne definească personalitatea, să ne definească valorile și să dicteze ceea ce putem și ce nu putem face.

   Nu vreau să fiu înțeles greșit, toate aceste diplome și  pași pe care trebuie să îi facem, în mod clar au un rol crucial, deoarece  fiecare dintre noi trebuie  să dovedim că avem măcar cunoștințele de bază pentru un anumit domeniu, nu poți construi o casă fără o fundație stabilă. DAR problema apare când ne bazăm doar pe ele, când credeam e de ajuns să facem minimul pentru a lua examenele și să avem o notă bună la final.

   Revenind la titlu, eu asemăn această eroare de judecată cu ceea ce Daniel Kahneman numea “investirea costurilor irecuperabile”, un concept din economie ce se referă la tendința de a investi într-o anumită chestiune, fie ea de natură materială sau personală chiar dacă nu mai are nici un sens să facem asta, nu mai putem obține nimic din această investiție. Vedem asta în special la pariori sau la cei ce preferă jocurile de noroc, dar de multe ori o aplicăm și zilnic fără să ne dăm seama.

Ne suntem cu toții datori să ieșim din această cursă și să ne definim clar ceea ce putem și ceea ce nu, să ne găsim propriile interese și să le dezvoltăm, cu multă muncă și pasiune. Așa cum spuneam, o să ai nevoie de diploma aia, dar aceeași diplomă o să o aibă probabil și alții 100 de oameni care din nou au muncit pe brânci și care o să concureze cu tine. Aici e momentul în care tu trebuie să rupi rândurile, să dovedești că ai mai multe cunoștințe decât ceilalți. Citește ceea ce te pasionează (pe lângă ceea ce ți se cere), învăță să îți articulezi ideile, alege la ce vrei să fi cel mai bun și integrează toate astea cu ceea ce ai învățat în educația formală.

Să zicem că ai obținut diploma în domeniul jurnalismului de exemplu și vrei să lucrezi la un ziar unde sunt mulți alți candidați cu aceleași studii ca tine, cu aceleași note sau poate chiar mai mari, dar care nu au citit nicio carte în plus pe lângă cele cerute de facultate în toți anii de studiu, dar tu ai citit un roman în acei ani, doar unul .Și datorită acelui roman atunci când vi se cere să scrieți un anumit articol pentru a vă testa abilitățile tu adaugi un citat foarte interesat, faci legături între subiecte pe care ceilalți nu le văd (cărțile au impactul ăsta asupra minții tale) și în mod automat ai un mare avantaj. Ceilalți, ajung în situația în care realizează că au investit totul doar în aceea formă de educație pentru a pierde acum în fața cuiva care a folosit diploma ca pe un mijloc nu ca pe un scop. De cele mai multe ori aceste persoane o să continue să facă asta, ei consideră că greșeală e forma de educație pe care au urmat-o, nu faptul că s-au limitat doar la asta. Și în loc să se perfecționeze și să citească mai mult pentru a fi mai buni,  preferă să mai caute un curs, dar nu vor face altceva decât  ce a făcut și până acum, adică să învețe minimul necesar,  fără să realizeze că  de fapt investește totul  într-o chestie perdantă deoarece problema nu a venit din exterior, poate să urmeze mii de cursuri, dacă efortul suplimentar depus va fi minim.

  Un alt aspect de care ar trebui să ținem cont, este acel al dezvoltării inteligenței emoționale. Există mii de studii și cărți ce ne arată în mod clar că de multe ori, capacitatea de relaționa cu cei din jur, de a citi oamenii și a le înțelege nevoile este mult mai importantă decât acumularea de cunoștințe. Desigur, nu toți suntem extrovertiți și avem acel șarm natural pe care îl invidiem atât de des, dar cum spune Robert Greene în “Măiestrie”,  uneori ar trebui  să încercăm să purtăm o mască sau mai bine spus să afișăm o altă identitate în public. Asta nu înseamnă să mințim sau să manipulăm, din contră, ideea este aceea de a putea corela comportamentul și atitudinea noastră cu munca și efortul depus.

Până la urmă, în orice domeniu am lucra într-o oarecare măsură trebuie să „ne vindem”, fie ideile, fie produsele sau abilitățile, iar pentru asta, unii dintre noi trebuie să se prefacă că sunt sociabili, să exerseze atitudinea aceea de om încrezător și capabil ce poate discuta cu oricine, politețea sau chiar misterul. Desigur, nu e ușor, mai ales dacă noi suntem extrem de anxioși, dar e un proces la fel de necesar cum a fost și absolvirea acelei forme de educație de care am vorbit la început. Cine știe, poate dacă la început ne prefacem, în timp o să interiorizăm aceste aspecte, dar dacă e prea obositor, cum spune și Greene, în viața privată putem renunța la această înfățișare.

Ca o persoană ce a fost mereu pasionată de psihologie, știu că nu aș fi putut învăța despre acest domeniu fără să urmez o facultate, oricât de mult ai citi, aces lucru nu se compară cu structura unor ani de studii și asta e valabil pentru orice domeniu, dar în același timp, ar trebui să fie un echilibru între acestea și dorința ta de a te educa în plus. Nu te poți limita doar la note  dacă dorești să fi cu adevărat bun,  pentru că la un moment dat o să termini studiile și de acolo nu o să te mai ghideze nimeni, o să te oprești din învățat doar pentru că nu mai dai examene? Tocmai de aceea consider că ambele forme de educație sunt la fel de importante.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s