Obstacolul este calea-Ryan Holiday

 Cu toții ne dorim să fim mai buni decât am fost ieri și ducem constant această luptă cu noi pentru a deveni ceea ce societate definește ca fiind o persoană de succes, ba chiar, tânjim atât de mult după acest lucru, încât apelăm la diferite mijloace ce considerăm că ar fi utile în acest sens. Unele dintre cele mai răspândite mijloace este cel al cărților de dezvoltare personală, cărți ce îți promit să-ți ofere 10 pași spre succes sau bogăție, ce te atrag cu titlurile lor, făcând apel la nevoile noastre fundamentale, dar care, de multe ori, nu reușesc decât să-ți vândă un vis frumos împachetat. Tocmai din acest motiv, cărțile scrise de Ryan Holiday și un alt număr mic de autori sunt diferite, ele nu îți promit “marea cu sarea”, ci încearcă, oferind exemple concrete ale unor oameni măreți, să te facă să conștientizezi că există numeroase aspecte esențiale pe care le neglijăm în goana noastră după ceea ce se consideră a fi important. Dacă am reuși să ne folosim de aceste aspecte, am putea realiza o introspecție mult mai profundă asupra ființei noastre și asupra rolului nostru social.

Holiday reușește să facă acest lucru bazându-se pe stoicism, o ramură a filosofiei pe care o consider absolut fascinantă, deoarece a reușit acum mii de ani să răspundă multor întrebări ce ne macină chiar și în prezent. Folosind exemple de la împăratul Marcus Aurelius și până la sclavul Epictet, cărțile scrise de acest autor reușesc să transpună în viața reală anumite lecții adevărate, formulate de lideri veridici, care de multe ori par de a fi de bun simț, dar ce să vezi, de multe ori uităm ce înseamnă acest lucru.

Prin urmare, o să prezint ideile ce m-au fascinat pe mine în această carte, în special felul în care ne putem folosim de tot ceea ce la început pare fi un impediment, dar înainte de face asta, trebuie să menționez că îmi este foarte greu să mă limitez la câteva idei:

1.Controleaza-ti nervii și emoțiile

Pentru a dezvolta această idee, Holiday folosește ca exemplu două episoade din viața lui Ulysses Grant, episoade ce îl arată pe acest mare lider în ipostaze care pe mulți dintre noi ne-ar fi determinat să reacționăm într-un mod instinctiv, pierzând controlul asupra “manșei” ce ne ghidează comportamentul și rațiunea. Dar acesta, tratează lucrurile cu un calm ieșit din comun, păstrându-și sângele rece și dând dovadă de un curaj de-a dreptul fascinant. Cred că putem fi cu toții de acord asupra faptului că avem momente în care ne “sare țandăra” și pierdem orice gând referitor la obiectivitate. Poate acum este mai greu să facem asta, în principal din cauza numeroșilor stimuli externi, dar cu siguranță nu e imposibil. Tot ce trebuie să facem, e să încercăm să ne cultivăm calități ca și controlul, îndrăzneala, curajul, dar și puterea de acceptare a faptului că unele lucruri nu depind de noi, iar atunci nu merită să reacționăm pentru că nu am face nimic altceva decât să consumăm inutil resurse.

În ceea ce privește controlul emoțiilor, este prezentat un concept numit “apatheia”, cuvânt ce vine din limba greacă și care descrie o stare de calmitate ce apare odată cu eliminarea temerilor iraționale. Nu înseamnă să nu simțim, dar să o facem oarecum într-un mod rațional, fără a ne lăsa copleșiți.

2.Dacă nu depinde de tine, nu trebuie să te afecteze

Autorul transpune înțelepciunea lui Epictet, vorbind despre un principiu fundamental în stoicism, acela de diferenția între “lucrurile libere” (care depind de noi) și “cele sclave” (ce nu depind de noi). Am scris un articol legat de acest subiect pentru “Pagina de psihologie”, o să las linkul la final), dar ideea de bază este aceea că dacă am face această ecuație simplă, am realiza cu un procent uriaș din energia noastră e consumată de acele lucruri “sclave”. Poate facem asta din dorința noastră de a deține controlul sau din teama de a lăsa lucrurile în voia sorții, cine știe? Dar, dacă am reuși să aplicăm acest principiu, aparent simplu, am vedea că lumea nu e așa de complicată precum o face mintea noastră să pară.

3.Fi perseverent

Creierul nostru este destul de leneș și din această cauză o să încerce să caute mereu calea cea mai ușoară, ce îl va scuti de orice efort. Acest lucru, deși funcționează ca un sistem de apărare bine pus la punct, nu va putea duce nicicând la un rezultat bun în diferitele aspecte ale vieții noastre. Trebuie să învățăm că insistența de a încerca din nou și din nou să realizăm un anumit scop nu e doar încăpățânare nefondată, din contră, poți să greșești de nouă ori, dar poate a zecea să fie cu succes. Da, nu e nici confortabil și nici plăcut, totuși într-un anumit mod și la un anumit nivel, obsesia de a obține ceva se poate transforma într-o adevărată binecuvântare.

4.Fortăreața interioară

Holiday vorbește despre marele Theodore Roosevelt, respectiv despre copilăria s-a marcată de lupta cu astmul și slăbiciunile. Viitorul președinte, era un copil slab, firav și mereu bolnav, ce nu părea că o să reușească să întreprindă vreun lucru măreț viitor. Asta până când tatăl său i-a construit o sală de forță pe verandă, cu scopul de a-l face pe fiul său să își transforme corpul, pentru a fi la același nivel cu intelectul său superior. Deși a urmat un drum extrem de greu și obositor, acest gest a fost punctul de cotitură în viitorul tânărului Roosevelt, deoarece l-a pregătit pentru toate greutățile (și n-au fost puține) ce le-a întâlnit pe parcursul fascinantei sale vieți. El s-a antrenat mereu pentru ceea ce era mai rău și din acest motiv nimic nu l-a mai luat prin surprindere. Este unul dintre puținii oameni despre care putem spune că într-o oarecare măsură a deținut mereu controlul, purtând acele antrenamente ca pe o armură ce îl făcea de neatins.

Avem tendința ca odată ce am obținut un anumit lucru, să ne oprim, să ne odihnim, să sărbătorim în mod exagerat, fără să realizăm că viața ne va da o altă lovitură (și o va face), iar atunci “fortăreața” noastră va fi neglijată și slabă, ceea ce poate duce la o cădere glorioasă cu urmări definitive. Tocmai de aceea, așa cum spunea și Machiavelli, ar trebui să fim mereu pregătiți pentru război, de orice fel ar fi acesta, nu e comod, dar e necesar.

5.”Amor fati”

Similar cu ceea ce am prezentat la punctul doi, expresia “amor fati”, se traduce astfel: “iubește ceea ce ți se întâmplă”. Cu bune sau cu rele, privind în spate, sunt sigur că putem găsi o lecție valoroasă în toate evenimentele noastre trecute, mai ales dacă acestea nu au fost sub controlul nostru.

6.”Memento mori”

Folosind o metaforă oarecum macabră, Holiday spune că încă de la naștere avem pus un diagnostic, unul inevitabil și universal, pe scurt, cu toții vom muri! Reflectând asupra acestui amplu exercițiu, mulți dintre noi nu vom mai privi ziua, ora sau chiar minutul următor ca pe un dat bine meritat, ce ni se cuvine. Din contră, ar trebui să nu irosim timp și să încercăm să facem fiecare lucru bine, corect și demn de respectat, pentru că poate e unică noastră șansă de realiza ceva unic. Nu vreau să închei într-o notă tristă și nici autorul nu vrea, din contră, el spune că moartea e poate cel mai mare obstacol, dar dacă știm să profităm de el și să-l valorificăm, oricât de paradoxal ar suna, putem găsi un lucru bun și în asta.

La final, aș vrea doar să spun că toate ideile existente în această carte sunt la fel de importante. Eu doar le-am prezentat pe cele ce au avut un impact mare asupra mea, dar felul în care e scrisă, felul în care abordează diferite probleme pe care toți le simțim și mai ales exemplele reale prezentate de Ryan Holiday, reprezintă un adevărat izvor de cunoaștere și reflectare asupra modului în care abordăm diferite aspecte ale vieții.

Stoicismul este o filosofie simplă dar plină de înțelepciune, cu lecții reale și un adevărat potențial de a ne ajuta prin modul rațional de abordare al vieții, principiile sănătoase și nu în ultimul rând prin acceptare a ceea ce întâmplă în jur. Doar așa, cu multă muncă, răbdare și curaj, putem transforma orice obstacol într-o cale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s