De ce ar trebui să citești „12 reguli de viață”

La o simplă căutare pe Google a celor mai influenți gânditori ai secolului XXI, cu siguranță o să îl găsim în aceea listă și pe Jordan Peterson. În opinia mea, este unul dintre cei mai “realiști” psihologi din lume, deseori controversat prin felul acid și oarecum dur de a-și exprima ideile, dar apreciat de toată lumea odată ce îl asculți atent și realizezi că tot ceea ce spune, nu e imposibil de realizat și e extrem de practic. Peterson nu îți vinde o formulă magică pentru a te simți mai bine sau pentru a fi fericit, din contră, orice curs, conferință sau interviu pe care îl urmărești cu el te face la un anumit punct să te simți  inconfortabil, deoarece prezintă foarte multe adevăruri legate de ființa umană pe care noi avem tendința să le închidem într-o temniță undeva în spatele minții și să aruncăm cheia, încercând să negăm faptul că acele lucruri ar exista cu adevărat înăuntrul nostru. Dar tocmai acele adevăruri dure și greu de acceptat reprezintă punctul de pornire al unei adevărate schimbări. Nimic nu o sa fie ușor la început, poate o să renunțăm la un obicei după o zi, raționalizând acest lucru prin prisma faptului că de fapt suntem în regulă și fără să învățăm un nou comportament sau o să ne negăm părțile negative refulându-le  în alte direcții ale existenței noastre. Ăștia suntem noi ca oameni, oricât am vrea să ne ascundem există lucruri pe care nu le putem accepta despre noi și asta ne ține de cele mai multe ori pe loc. 

   Tocmai de aici reiese spiritul neconvențional al lui Peterson, el îmbinând psihologia, neuroștiința, istoria, religia și filosofia într-o oarecare “simplitate complexă”, ce ne determină să realizăm o introspecție  asupra minții  și spiritului nostru. Pentru că dacă nu știm cine suntem cu adevărat, dacă nu ne cunoaștem îngerul și demonul de pe umăr, orice încercare de dezvoltare este în zadar, este o minciună, iar dacă minciuna e un păcat, cât de mare e păcatul de a ne minți pe noi înșine?

“12 Reguli de viață păstrează” aceeași rigurozitate și abordare ca cea prezentată mai sus, fiind o carte ce după un capitol citit te face să te oprești și să reflectezi asupra conținutului, ideilor și uneori ai tendința să te gândești “cum de nu am realizat asta până acum”?. Conținutul este aparent simplu, 12 reguli sau mai bine spus sfaturi de care dacă am încerca să ținem cont, am putea face anumite schimbări în viața noastră. 

Totuși Peterson nu e genul care să ofere ceva ușor de realizat și aici ne întoarcem la acel disconfort de care vorbeam sau mai bine spus, o rezistență în a accepta unele lucruri dure despre om. Unul dintre aceste lucruri constă în ideea conform căreia oamenii sunt în general buni și nu doresc să facă rău altcuiva,  dar de fapt acest lucru nu face altceva decât să lase spațiu opresiunii și răului să se extindă. Singura modalitate prin care putem combate această credință naivă care uneori conduce la abuz și la formarea unei personalități de vicitimă, este prin acceptare faptului că și în noi există anumiți “monștrii”, ceea ce înseamnă că toți avem capacitatea potențială de a face rău, iar odată ce realizăm asta, ne dăm seama că putem rezista răului făcut de alții dacă concentrăm acel potențial într-un mod corect și benefic nouă. 

O altă idee plină de semnificație, constă în a ne compara cu cine eram noi în trecut, nu cu ceilalți. Cum am spus și în articolul “Capcana expertului”, mereu o să existe cineva mai bun decât noi, în orice domeniu și asta e benefic. Dacă nu ar exista concurența nu am încerca să ne îmbunătățim dar până a ajunge la acest adevăr, avem tendința de a ne lăsa conduși de ceea ce Peterson numește “criticul intern”, aceea voce interioară ce ne știrbește încet dar sigur motivația și dorința de a avansa pentru că oricum există alții mai bun ca noi. Dar, conform acestuia, poate așa trebuie să fie,  dacă am câștigă mereu, nu am mai avansa pentru că nu am mai face nimic dificil sau solicitant, ca să sumarizăm, cum ar ar fi viața fără vreo provocare?

Lista sfaturilor poate continua la nesfârșit, de la importanța poziții corporale, până la efectul negativ al minciunii sau cel pozitiv al asumării responsabilității, (în primul rând față de noi,  apoi față de alții) și până la antrenarea unor abilități precum precizia exprimării. Cartea cuprinde sfaturi ce depind în ce moment al vieții te aflii și te vor ajuta în măsura în care ești dispus să le accepți .

    Așadar, în opinia mea, oricine este interesat de domeniul psihologiei  sau al filosofie, dar nu numai, ar trebui să citească această carte pentru a înțelege anumite lucruri referitoare atât la spiritul cât și la mintea noastră. Singura condiție e să fie pregătit pentru a o analiză atentă a vieții și a priorităților sale, pentru că nu e genul de lectură care îți spune faci A și B ca să obții C, ci mai degrabă gândește-te bine de ce vrei C-ul cu adevărat, analizează atent A-ul din toate punctele de vedere și fi dispus să duci o luptă grea (întâi cu  cu tine, apoi cu ceilalți) în schimbarea B-ului dacă vrei să obții ceva valoros și cu o semnificație profundă în viața ta.

Un gând despre „De ce ar trebui să citești „12 reguli de viață”

  1. Deși cartea atinge cel puțin un punct sensibil al oricărui cititor, în mod paradoxal este o lectură reconfortantă, căci ne regăsim cu ușurință în ideile expuse: în calitate de copii ne-am dori ca părinții noștri să ne fi oferit suportul moral în momentele delicate pe care ne-am străduit ani de zile să le ascundem de noi înșine cu speranța că se va așterne peste ele uitarea, iar în calitate de părinți visăm să atingem maturitatea de a fi alături de cei dragi oferindu-le, atunci când au mai mare nevoie de noi, acel sprijin necondiționat despre care se tot vorbește, dar care s-a transformat într-un clișeu greu de pus în practică.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s