Minimalism sau virtute

Majoritatea cercetărilor arată faptul că trăim cea mai bună perioadă din istorie (în ciuda pandemiei), avem cele mai bune condiții de trai, avem cea mai mare durată de viață de când există omenirea și nu în ultimul caz, avem la un click distanță toate informațiile și lucrurile necesare. Totuși, suntem mai stresați ca oricând,  iar rata de anxietate și depresie, atât în rândul adolescenților cât și a adulților continuă să crească într-un ritm alarmant, acest lucru  determinând ca într-un final chiar și sănătatea noastră fizică să se deterioreze.

Desigur, cauzele acestor tulburări nu pot fi explicate într-un articol și să nu uităm de individualitatea fiecărui dintre noi. Cauzele problemelor tale, nu vor și cauzele problemelor mele, dar totuși există unele aspecte general valabile ce par să ne afecteze (nu în egală măsură, dar totuși cu un oarecare impact). Unul dintre ele constă în acumularea cât mai multor lucruri. Dacă ar fi să privim retrospectiv, viața oamenilor la început era simplă, desigur, plină de pericole, dar fără nevoia de avaea multe obiecte pentru a fi la modă sau a nu fi mai prejos decât vecinul. Tot ceea ce ne doream era să ne satisfacem nevoile de bază, precum procurarea hranei și existența unui adăpost. Pe parcurs oamenii au evoluat și odată cu noi au apărut și tehnologii inovatoare, haine la modă și gadget-uri de tot felul, care da, ne fac viața mai ușoară, dar dacă ne uităm în jur, putem spune cu siguranță că avem nevoie de atât de multe? Câte haine pe care nu le mai purtăm avem în dulap? Dar pixuri ce clar nu mai au pastă, dar le avem încă pe birou? Să nu mai vorbim de foi, bilete pe care scriem un anumit lucru în grabă, ne folosim de aceea informație, apoi îl uităm aruncat pe undeva? Și să nu uităm de telefoanele pe care le-am schimbat pentru că nu au suficiente camere pe spate. Răspunsul, pentru majoritatea dintre noi, este cu siguranță, foarte multe. Din păcate, am ajuns să asociem deținerea cu bogăția sau într-o anumită măsură cu succesul, deși multe din aceste lucruri nu ne mai sunt de nici un folos.

Efectele materialismului

Există mai multe studii ce au încercat să observe relația dintre starea de bine percepută și materialism, iar rezultatele au fost următoarele:

1.O evaluare de sine negativă individului și tendința de a se compara cu ceilalți (Richins 1991; Sirgy 1998)

2.Compensarea pentru anumite insecurități sau lipsa satisfacției în ceea ce privește propria viață (Fournier și Richins 1991; Richins și Dawson 1992)

3.Alte cercetări au arătat faptul că atunci când nevoile de autonomie, competență și relaționare nu sunt satisfacute, unii oameni compensează aceste lipsuri prin bunuri materiale în exces (Chang și Arkin 2002; Sheldon și Kasser 2008), crezând că vor găsi împlinirea și satisfacerea nevoilor mai sus prezentate în acest mod.

Puterea simplității

“Să-mi doresc un pat de scânduri și o piele de oaie, și toate cele ce țin de disciplina grecească”, asta spunea împăratul Marcus Aurelius în “Meditații”, subliniind din nou, importanța unei vieți simple, deși, în acel moment probabil era cel mai puternic și bogat om din lume. Aceasta e o temă recurentă în filosofia stoică, unde există 4 valori sau virtuți principale: înțelepciunea, curajul, justiția și moderația/modestia. Ultima virtute este încurajată a fi practică de fiecare dintre reprezentați stoicismului, vorbind mereu despre faptul că nu ar trebui să ne pese despre lucrurile materiale, ceea ce ar trebuie să conteze cu adevărat, e “rațiunea ce mai sănătoasă” și un trai conform unor valori și principii bine stabilite. Până și Seneca, recunoscut pentru faptul că era extrem de bogat și trăia mereu într-un confort ieșit din comun spunea că:”În casa bărbatului înțelept, bogăția are locul unui sclav, iar în a celui prost, locul unui stăpân”

După stoici, și filosofia promovată de Aristotel, pune un mare accent pe virtute, definind acest concept ca pe un mijloc între lipsă și exagerare, adică, găsirea unui echilibru pe toate planurile vieții. Spre deosebire de cei dintâi, ce aveau o viziune, să spunem mai intelectuală asupra acestui concept, Aristotel spunea că putem cultiva această virtute prin exercițiu și prin construirea unor obiceiuri cât mai sănătoase.

Ajungând în vremurile noastre, un concept, ce în opinia mea se apropie de ceea ce am prezentat mai sus, este minimalismul, un stil de viață ce pornește de la un principiu simplu “mai puțin e mai mult “. Asta înseamnă că ar trebui să fim mai atenți cu lucrurile pe care le cumpărăm și pe care le deținem, concentrându-ne doar pe acelea ce ne aduc cu adevărat un beneficiu și au o semnificație pentru noi. Personal, acest subiect mi-a stârnit interesul datorită lui Joshua Fields Millburn și a lui Ryan Nicodemus, dând din întâmplare peste blogul lor intitulat “The Minimalists”, încurajându-i pe toți interesați de acest subiect să îi urmărească, pentru că ei cu siguranță vor știi mai multe despre aceste lucruri decât mine.

Efectul psihologic

Deși nu aș putea spune că sunt un minimalist, cu siguranță am simțit un efect benefic al renunțării la multe lucruri inutile pe care le țineam “în caz o sa am cândva nevoie de ele”. În primul rând, am reușit să reduc efectul de oboseală decizională atunci când venea vorba de ceea ce o să port într-o zi, prin păstrarea doar acelor haine care chiar le foloseam și renunțarea la tricourile pe care de un an nu le-am atins și am uitat de existența lor. Însă, cel mai important, pe plan mental m-am simți mult mai liniștit și am reușit să observ care sunt lucrurile  cu adevăra importante, concentrându-mi toate resursele doar pe acestea.

Desigur, fiecare persoană are propria s-a individualitate și tocmai de aceea, poate acest lucru nu va funcționa pentru toată lumea, dar un studiu realizat în 2010 de către Lloyd și colaboratorii, a arătat că oamenii ce au adoptat acest stil de viață și-au îmbunătățit traiul în privința următoarelor aspecte:

1.Autonomia– mulți participanți au spus că odată ce au renunțat la bunurile materiale, s-au simțit mult mai liberi în ceea ce privește așteptările societății și au putut să se bucure de mai mult timp de calitate cu familia și prietenii. În același timp s-au simțit mai liberi în ceea ce privește lucrurile pe care cheltuiau banii, concentrându-se doar pe ceea ce era necesar.

2. Competența– unii au raportat o reducere a simptomelor de stres și anxietate odată ce au renunțat la lucrurile inutile din jurul lor, iar un stil de viață ordonat și simplu le-a îmbunătățit în mod clar calitatea vieții.

3. Spațiu mental– aici e vorba despre reducerea numărului de alegeri zilnice, ceea ce determină mai puțin stres și mai puțină oboseală pe parcursul unei zile.

4.Conștientizare– participanții au remarcat faptul că datorită existenței mai puținor lucruri care să le ocupe timpul, au avut ocazia să reflecteze mai bine asupra valorilor proprii, asupra relațiilor și nu în ultimul rând, asupra scopurilor și dorințelor.

5. Trăirea unor emoții pozitive– odată cu reducerea anxietății, aceștia s-au simțit mult mai liniștiți și fericiți.

Nu avem nevoie de toate lucrurile pe care le deținem

Ca o încheiere a acestui articol, consider că e important să subliniez faptul că nu trebuie să renunțăm la toate lucrurile noastre, din contră, ar trebuie să avem cât mai mult din ceea ce ne aduce plăcere și ne oferă o stare de bine.Totuși, nu o să ne putem bucura cu adevărat de ele și aprecia la justa lor valoare, decât atunci când renunțăm la ideea că trebuie să deținem tot ceea ce este în vogă acum. Cu siguranță e greu, dar trebuie să învățăm să ignorăm presiunea socială de a fi ca ceilalți și așa cu siguranță vom realiză că fiecare dintre noi are măcar un în casă un obiect ce nu îi mai folosește și doar ocupă un spațiu, atât fizic cât și mental.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s