Știm cu toții, e cea mai frumoasă perioadă a anului. La televizor sunt doar filme și reclame legate de Crăciun, ne pregătim să împodobim bradul, în orice magazin ai intra se aud colinde și nu ai vrea altceva decât să te bucuri de zilele ce urmează, dar parcă de data asta lucrurile sunt puțin diferite.
Da, încă apar reclame de Crăciun, dar par că vor să compenseze ceva prin ele. Vezi „Singur acasă” și ești mirat că familia aia mare aleargă printr-un aeroport plin de oameni fără a purta mască. Bradul îl împodobești, dar o să fie văzut doar de persoanele apropiate, sunetul colindelor din magazine este estompat de vocile oamenilor care acum urlă ca să se poată înțelege prin mască și zilele de Crăciun le aștepți doar pentru că știi că imediat anul ăsta o să ia sfârșit.
E clar că pandemia ne-a marcat în mod fundamental existența, așa cum am mai prezentat în alt articol (pe care îl puteți citi aici:http: //www.paginadepsihologie.ro/dezumanizarea-in-vremea-pandemiei-si-lectia-lui- dostoievski/). După mulți ani oamenii au aflat din nou că, ce să vezi, suntem extremi de vulnerabili și tot ce ne atacă trupul, în mod clar ne destabilizează mintea și sufletul.
Orașele au fost mereu aglomerate de Crăciun, dar dacă ai face un studiu parcă media claxoanelor nu a fost nicicând așa de mare, locurile de parcare sunt ocupate așa de repede încât ai impresia că mașinile au fost aruncate din cer și desigur, când trebuie să ieși de acolo, singurul om care o să îți dea voie e cel care dorește să îți ia locul. Cu toate acestea și el e mai grăbit ca anul trecut, claxonează, face semne, urlă, doar să „zbori” mai repede de , dacă se strică termometrul paznicului din pricina multitudinii de oameni și pierde șansa de a sta 40 de minute la casa de marcat? Că tot veni vorba, magazinele arată de parcă ar fi jefuite constant de indivizi mascați, care chiar și acum aleg să meargă cu toată familia la cumpărături, pentru că de ce nu? Distanțarea socială e doar o poveste veche pe care o citești la intrare și o uiți la primul bax de suc, iar nervii, îmbrâncelile sunt la fel de proaspete precum cozonacul din cuptor. În tot timpul ăsta, ajutoarele Moșului au fost înlocuite de șoferii de la curierat (ceea ce e foarte bine și așa ar fi recomandat să procedăm) care nu mai pot face față comenzilor.
Semnificația acestei sărbători a fost complet uitată. Majoritatea persoanelor spun că nu simt deloc apropierea Crăciunului, iar stresul asociat cumpărăturilor, acum e înlocuit fără drept de apel de pumnii încleștați, tonul ridicat al vocii, buzele presate, pleoapele tensionate, adică de furie și agresivitate.
Singurul lucru pe care îl putem face, e să încercăm să aplicăm ceea ce ne învață practicile filozofice, psihologia, dar până la urmă și bunul simț. Să acceptăm ceea ce întâmplă și să ne dăm seama că este în afara controlului nostru. Dacă nu putem controla ceea ce se întâmplă, de ce trebuie să reacționăm în acest fel? Nu o să se schimbe nimic, a, ba da, pe noi o să ne doară capul, o sa fim frustrați, furioși, o să ducem aceea stare acasă și așa o să fie un Crăciun mai rău decât era deja (dar acum nu îl mai poți învinovăți pe Bill Gates).
Un alt lucru pe care îl putem face, e să respectăm regulile care sunt impuse. Sigur, nu e situația ideală și deși nu sunt și nu am fost vreodată foarte spiritual, din ce am auzit, Crăciunul era despre bunătate și nu cred că arătăm asta dacă alegem să sfidăm legile doar pentru că noi putem. Cine știe, poate nu o să ne îmbolnăvim noi, dar poate aceea bravură a noastră de a fi rebeli va strica sărbătoarea altora.
Și pe lângă asta, avem ocazia de a petrece mai mult timp doar cu cei apropiați, avem timp să ne bucurăm la propriu de cadourile primite și în același timp să petrecem mai mult timp cu noi înșine, să ne pregătim pentru anul următor și să sperăm că o să fie mai bun.
În concluzie, vreau să spun că cea mai importantă lecție pe care ne-a predat-o anul acesta, e aceea că nu mai putem irosi timpul pe care îl avem. Poate am fi reușit să facem multe în 2020, chiar tot ce ne-am propus, în schimb a venit ceva extern și ne-a oprit, pe când în 2019 am avut toate ocaziile și libertatea, dar nu am profitat de ele.